40 min.
60 min.
180 min.
Pyszna i delikatna babka z dodatkiem migdałów, rodzynek i marcepanu. Można dodatkowo dekorować lukrem i migdałami.
Składniki:
- 200 g masła
- 125 g cukru
- 2 opakowania (po 16 g) cukru waniliowego
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 100 g drożdży
Przygotowanie:
1Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
2Cukier wymieszać z cukrem waniliowym, jajkami i żółtkami. Mieszać, aż cukier się rozpuści.
3Drożdże rozkruszyć do 1/2 szklanki ciepłego mleka, wymieszać. Dodać trochę mąki i szczyptę cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
4W tym czasie rodzynki wymieszać z likierem.
5Cukier z jajkami zmiksować z masłem. Stopniowo dodawać rozczyn drożdżowy. Przesiać pozostałą mąkę i dodać do ciasta, cały czas mieszając.
6Marcepan rozdrobnić i wymieszać z pozostałym mlekiem. Dodać do ciasta drożdżowego i wymieszać. Na końcu dodać migdały. Ciasto zarobić jeszcze raz, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Dodać rodzynki i likier, zagnieść.
7Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć do natłuszczonej formy z kominkiem. Odstawić na 30 minut.
8Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
9Babkę piec przez 60 minut. Przełożyć do przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy.
Porcja dla:
12 osób