Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
180 min.

Pyszna i delikatna babka z dodatkiem migdałów, rodzynek i marcepanu. Można dodatkowo dekorować lukrem i migdałami.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 opakowania (po 16 g) cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g drożdży

Przygotowanie:

1Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.

2Cukier wymieszać z cukrem waniliowym, jajkami i żółtkami. Mieszać, aż cukier się rozpuści.

3Drożdże rozkruszyć do 1/2 szklanki ciepłego mleka, wymieszać. Dodać trochę mąki i szczyptę cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

4W tym czasie rodzynki wymieszać z likierem.

5Cukier z jajkami zmiksować z masłem. Stopniowo dodawać rozczyn drożdżowy. Przesiać pozostałą mąkę i dodać do ciasta, cały czas mieszając.

6Marcepan rozdrobnić i wymieszać z pozostałym mlekiem. Dodać do ciasta drożdżowego i wymieszać. Na końcu dodać migdały. Ciasto zarobić jeszcze raz, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Dodać rodzynki i likier, zagnieść.

7Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć do natłuszczonej formy z kominkiem. Odstawić na 30 minut.

8Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

9Babkę piec przez 60 minut. Przełożyć do przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy.

Porcja dla:

12 osób