20 min.
30 min.
50 min.
Przepis na ten biszkopt przysłano nam do domu ze szkoły moich dzieci. To najprostszy, najlepiej smakujący biszkopt, jaki kiedykolwiek zrobiłam. Świetnie się go piecze z dziećmi, zwłaszcza w formie babeczek.
Składniki:
- 200 g (1 szkl.) cukru
- 115 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 190 g (1 i 1/2 szkl.) mąki pszennej
- 1,75 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml (1/2 szkl.) mleka
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23×23 cm, lub do formy na mufiny włożyć papierowe foremki.
2W średniej misce utrzeć cukier z masłem. Mieszając, dodać jajka, po jednym na raz, a następnie dodać wanilię. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do utartej masy i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mleko i mieszać, aż ciasto będzie gładkie. Wlać lub wyłożyć łyżką ciasto do przygotowanej blachy.
3Piec przez 30 do 40 minut w nagrzanym piekarniku. Babeczki piec od 20 do 25 minut. Ciasto jest gotowe gdy jest sprężyste w dotyku.
Porcja dla:
12 osób