Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Przepis na ten biszkopt przysłano nam do domu ze szkoły moich dzieci. To najprostszy, najlepiej smakujący biszkopt, jaki kiedykolwiek zrobiłam. Świetnie się go piecze z dziećmi, zwłaszcza w formie babeczek.

Składniki:

  • 200 g (1 szkl.) cukru
  • 115 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 190 g (1 i 1/2 szkl.) mąki pszennej
  • 1,75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml (1/2 szkl.) mleka

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23×23 cm, lub do formy na mufiny włożyć papierowe foremki.

2W średniej misce utrzeć cukier z masłem. Mieszając, dodać jajka, po jednym na raz, a następnie dodać wanilię. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do utartej masy i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mleko i mieszać, aż ciasto będzie gładkie. Wlać lub wyłożyć łyżką ciasto do przygotowanej blachy.

3Piec przez 30 do 40 minut w nagrzanym piekarniku. Babeczki piec od 20 do 25 minut. Ciasto jest gotowe gdy jest sprężyste w dotyku.

Porcja dla:

12 osób