Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
70 min.

Kopiec kreta w nowej wersji – czekoladowe ciasto z nadzieniem z truskawek i bitej śmietany. Dzieci je uwielbiają!

Składniki:

  • 6 białek
  • 6 żółtek
  • 140 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g mąki
  • 75 ml mleka
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
  • masło do wysmarowania blachy

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem.

2Białka ubić na sztywno.

3Zmiksować masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku, dobrze miksując po każdym dodaniu.

4W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

5Stale miksując masę maślaną dodawać do niej na przemian mąkę z kakao i mleko. Na koniec dodać pianę z białek i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej blaszki.

6Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut.

7Po wyjęciu w piekarnika odłożyć ciasto aby całkiem wystygło. Następnie łyżką wydrążyć środek ciasta, zostawiając jednak 1 cm brzegu. Wydrążone ciasto drobno pokruszyć w misce.

8Truskawki umyć, oczyścić i pokroić na połówki. Rozłożyć w wydrążonym cieście.

9Ubić śmietanę z 2 opakowaniami cukru waniliowego i śmietanfixem. Dodać startą czekoladę, wymieszać i nałożyć to na truskawki. Posypać po wierzchu pokruszonym ciastem.

10Odstawić do lodówki, aby krem stężał. Podawać na zimno.

Porcja dla:

16 osób