25 min.
45 min.
70 min.
Kopiec kreta w nowej wersji – czekoladowe ciasto z nadzieniem z truskawek i bitej śmietany. Dzieci je uwielbiają!
Składniki:
- 6 białek
- 6 żółtek
- 140 g masła
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g mąki
- 75 ml mleka
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
- masło do wysmarowania blachy
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem.
2Białka ubić na sztywno.
3Zmiksować masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku, dobrze miksując po każdym dodaniu.
4W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
5Stale miksując masę maślaną dodawać do niej na przemian mąkę z kakao i mleko. Na koniec dodać pianę z białek i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej blaszki.
6Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut.
7Po wyjęciu w piekarnika odłożyć ciasto aby całkiem wystygło. Następnie łyżką wydrążyć środek ciasta, zostawiając jednak 1 cm brzegu. Wydrążone ciasto drobno pokruszyć w misce.
8Truskawki umyć, oczyścić i pokroić na połówki. Rozłożyć w wydrążonym cieście.
9Ubić śmietanę z 2 opakowaniami cukru waniliowego i śmietanfixem. Dodać startą czekoladę, wymieszać i nałożyć to na truskawki. Posypać po wierzchu pokruszonym ciastem.
10Odstawić do lodówki, aby krem stężał. Podawać na zimno.
Porcja dla:
16 osób