Czas przygotowania:
90 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
230 min.

Te z najlepszych cukierni pochylają głowy!

Słów kilka o kremie… Oto odkryłam absolutnie najlepszy krem do wypełnienia kruchych babeczek. Bardzo prosty w przygotowaniu, dający się modyfikować na milion sposobów (można do niego dodać ciemną czekoladę, posiekane orzechy, sosy, najróżniejsze frużeliny owocowe… możliwości niewyczerpane). Ale największą jego zaletą jest to, że pięknie trzyma kształt (nie ma potrzeby przechowywania babeczek w lodówce!), nie rozmiękczając zupełnie kruchego ciasta. Jest lekki, puszysty jak chmurka i przepyszny!

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka zimnej śmietany 18%

Przygotowanie:

1KRUCHE CIASTO Mąkę i cukier puder wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy nożem do momentu uzyskania swego rodzaju kruszonki. Robimy kopiec, a w nim dołek. Do dołka wrzucamy żółtka oraz śmietanę i jak najszybciej zagniatamy ciasto dłońmi. Ciasta nie wyrabiamy, po prostu łączymy składniki tak, aby powstała jedna zwarta masa. Chodzi o to, by niepotrzebnie nie podgrzewać ciasta w dłoniach, ani nie męczyć ugniataniem, inaczej nie będzie ciastem kruchym, ale zakalcowym gniotem.

2Zatem szybciutko formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.

3Po tym czasie rozwałkowujemy na blacie (można delikatnie oprószyć go mąką, aby ciasto nazbyt do niego nie przywierało), wykrawamy z niego kółka i wylepiamy foremki do babeczek. Każdy spód nakłuwamy dokładnie widelcem, aby ciasto nie uniosło się podczas pieczenia.

4Tak przygotowane babeczki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 20 minut. Powinny być zarumienione i wydawać przyjemny maślany zapach.

5Po upieczeniu pozostawiamy w foremkach na kilka minut, a następnie wyjmujemy babeczki z foremek (właściwie same z nich wyskakują) i całkowicie studzimy.

6KREM Czekoladę łamiemy na kostki. Śmietankę przekładamy do rondelka i zagotowujemy, a gdy pojawią się pierwsze bąble, zdejmujemy z ognia.

7Do gorącej śmietanki wrzucamy czekoladę i mieszamy do momentu, w którym czekolada całkowicie się rozpuści. Studzimy, a następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

8Po tym czasie ubijamy mikserem na puszysty krem. Śmietana z czekoladą powinny pięknie i szybciutko zwiększać swoją objętość pod ubijakami.

9Gotowym kremem wypełniamy kruche babeczkowe spody (można zrobić to łyżką lub przełożyć krem do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką), a całość wieńczymy borówkami… lub innymi owocami, jednak polecam użyć raczej owoców kwaskowych.

10Kruche spody, przed wyłożeniem kremu, można także posmarować frużeliną lub ulubioną marmoladą i dopiero na to wyciskać krem.

Porcja dla:

14 osób