25 min.
25 min.
50 min.
To bardzo lekkie ciasto, którego podstawowym składnikiem są białka jaj, ubite na sztywną pianę i zmieszane z mąką, cukrem i kakao. Niemal nie zawiera tłuszczu. Wyjątkowe łakomczuchy mogą jeszcze przed podaniem pokryć je warstwą mocno ubitej śmietany.
Składniki:
- 45 g mąki
- 5 łyżek kakao
- 100 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 5 białek dużych jajek
- 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
- 340 g ciemnych czereśni bez pestek, przekrojonych na pół
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć pergaminem dno okrągłej głębokiej tortownicy o średnicy 23 cm.
2Przesiać do miski mąkę, kakao w proszku, połowę cukru oraz sól.
3W drugiej dużej misce ubić pianę z białek. Wsypywać cukier po łyżce i wlać esencję waniliową, kontynuując ubijanie białek, aż piana zrobi się lśniąca i gładka.
4Posypać pianę mąką zmieszaną z kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, dbając o to, żeby piana za bardzo nie opadła. Przełożyć mieszankę łyżką do formy. Delikatnie wygładzić powierzchnię ciasta i rozrzucić na nim połówki czereśni.
5Piec 20–25 minut, żeby ciasto wyrosło i było twarde w dotyku, ale nadal wilgotne z wierzchu (drewniany patyczek wbity do środka powinien być suchy po wyciągnięciu). Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
6Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem. Jeżeli będziemy chcieli podać je z dodatkiem serka naturalnego, wymieszajmy serek z konfiturą czereśniową i kirszem bądź rumem.
Porcja dla:
6 osób