Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

Czekoladowy biszkopt z samych białek. Bardzo puszysty dzięki dodatkowi wodorowinianu potasu. Szukajcie go w sklepach internetowych.

Składniki:

  • 8 białek z dużych jajek o temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka wodorowinianu potasu
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
  • 115 g mąki
  • 85 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Przesiać mąkę i cukier puder na duży talerz i odstawić.

2Wlać białka do dużej miski i ubić na delikatną pianę. Dodać cukier, sól, wodorowinian potasu oraz esencję waniliową i dalej ubijać na sztywno.

3Przesiać mąkę z cukrem i kakao do miski z pianą i bardzo delikatnie i dokładnie wymieszać dużą metalową łyżką.

4Przełożyć ciasto do nienasmarowanej tłuszczem 25-centymetrowej formy z kominkiem, dbając o to, by w cieście nie porobiły się bąble powietrza. Piec 35 minut, aż ciasto dobrze wyrośnie, przyrumieni się i będzie sprężyste w dotyku.

5Odwrócić biszkopt w formie i postawić do góry dnem na drucianym ruszcie; pozostawić do wystygnięcia. Gdy będzie już chłodny, przesunąć długim nożem po ściance formy, aby oderwać od niej ciasto, a następnie wyłożyć biszkopt na talerz (można go przechowywać przez 1–2 dni owinięty folią spożywczą lub w hermetycznym pojemniku).

6Gotowy biszkopt posypać przesianą przez sitko mieszanką łyżki kakao i łyżki cukru pudru.

Porcja dla:

1 osoby