15 min.
35 min.
50 min.
Czekoladowy biszkopt z samych białek. Bardzo puszysty dzięki dodatkowi wodorowinianu potasu. Szukajcie go w sklepach internetowych.
Składniki:
- 8 białek z dużych jajek o temperaturze pokojowej
- 150 g drobnego cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka wodorowinianu potasu
- 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
- 115 g mąki
- 85 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Przesiać mąkę i cukier puder na duży talerz i odstawić.
2Wlać białka do dużej miski i ubić na delikatną pianę. Dodać cukier, sól, wodorowinian potasu oraz esencję waniliową i dalej ubijać na sztywno.
3Przesiać mąkę z cukrem i kakao do miski z pianą i bardzo delikatnie i dokładnie wymieszać dużą metalową łyżką.
4Przełożyć ciasto do nienasmarowanej tłuszczem 25-centymetrowej formy z kominkiem, dbając o to, by w cieście nie porobiły się bąble powietrza. Piec 35 minut, aż ciasto dobrze wyrośnie, przyrumieni się i będzie sprężyste w dotyku.
5Odwrócić biszkopt w formie i postawić do góry dnem na drucianym ruszcie; pozostawić do wystygnięcia. Gdy będzie już chłodny, przesunąć długim nożem po ściance formy, aby oderwać od niej ciasto, a następnie wyłożyć biszkopt na talerz (można go przechowywać przez 1–2 dni owinięty folią spożywczą lub w hermetycznym pojemniku).
6Gotowy biszkopt posypać przesianą przez sitko mieszanką łyżki kakao i łyżki cukru pudru.
Porcja dla:
1 osoby