40 min.
60 min.
160 min.
Nareszcie dopracowałam szarlotkę do perfekcji! Zazwyczaj robiłam ją „na oko”, ale po kilku mniej udanych próbach, zdecydowałam się sprecyzować ten przepis. Choć i tak ilość jabłek wciąż zależy od upodobań.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 180 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
1Mąkę przesiać z proszkiem na stolnicę, dodać cukier i wysiekać z masłem, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, śmietanę i sok z cytryny. Chwilę siekać, aby składniki zaczęły się łączyć, a następnie szybko zagnieść na jednolite ciasto. Nie wyrabiać. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
2Jabłka obrać i pokroić w grube plastry. Skropić sokiem z cytryny, włożyć do garnka, podlać odrobiną wody, dodać cukier i dusić na małym ogniu przez 15 minut, aż zmiękną.
3Do jabłek dodać cynamon (jeśli się lubi). Na końcu wymieszać jabłka ze skrobią i odstawić z ognia.
4Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Blaszkę wysmarować masłem. Ciasto podzielić na pół. Jedną część zetrzeć na blaszkę, wyrównać powierzchnię i piec przez 10 minut.
5Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.
6Piec przez godzinę.
Porcja dla:
15 osób