Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Ciasto z czereśniami to sezonowy rarytas, dlatego trzeba delektować się smakiem tych soczystych, mięsistych owoców póki czas.
Składniki:
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 250 g mąki pszennej, przesianej
- 220 g otrąb pszennych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g czereśni, wydrylowanych
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
1Białka oddzielić od żółtek i ubić je trzepaczką na sztywno. Dodawać cukier, stale mieszając, a na końcu wlać żółtka i całość dobrze wymieszać.
2Mąkę wymieszać z otrębami i proszkiem do pieczenia, a następnie połączyć z jajkami i dokładnie wymieszać.
3Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
4Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki, na wierzch położyć czereśnie.
5Piec ciasto ok. 45 minut – sprawdzać patyczkiem, czy jest już suche.
6Gotowe ciasto posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Porcja dla:
12 osób