Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Ciasto z czereśniami to sezonowy rarytas, dlatego trzeba delektować się smakiem tych soczystych, mięsistych owoców póki czas.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 250 g mąki pszennej, przesianej
  • 220 g otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g czereśni, wydrylowanych
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

1Białka oddzielić od żółtek i ubić je trzepaczką na sztywno. Dodawać cukier, stale mieszając, a na końcu wlać żółtka i całość dobrze wymieszać.

2Mąkę wymieszać z otrębami i proszkiem do pieczenia, a następnie połączyć z jajkami i dokładnie wymieszać.

3Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

4Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki, na wierzch położyć czereśnie.

5Piec ciasto ok. 45 minut – sprawdzać patyczkiem, czy jest już suche.

6Gotowe ciasto posypać z wierzchu cukrem pudrem.

Porcja dla:

12 osób