Czas przygotowania:
30 min.
Całkowity czas:
330 min.

Pyszny sernik na spodzie z krakersów, z nadzieniem z serka śmietankowego i skondensowanego mleka i polany wiśniami w syropie… pycha! Przepis na polewę wiśniową znajdziecie pod przepisem na to ciasto.

Składniki:

  • 15 pokruszonych krakersów lub ciasteczek typu digestives
  • 2 łyżki masła, stopionego
  • Masa serowa
  • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
  • 1/3 szklanki (80 ml) soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Polewa
  • 600 g polewy wiśniowej

Przygotowanie:

1W średniej misce wymieszać krakersy ze stopionym masłem. Wyłożyć na spód tortownicy i uklepać dłonią.

2Zmiksować serek śmietankowy ze skondensowanym mlekiem, sokiem cytrynowym i wanilią. Miksować, aż masa będzie jednolita, a następnie wylać ją na przygotowany spód. Wstawić na 5 godzin do lodówki, ale nie zamrażać!

3Przed podaniem polewać polewą wiśniową.

Porcja dla:

12 osób