Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
60 min.

Jak się to ciasto wyciąga z piekarnika – pachnie wspaniale. I tak samo smakuje, gdy już nieco ostygnie!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki (400 g) cukru
  • 3 słoiczki (po 115 g) marchewki dla dzieci
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki (350 ml) oleju roślinnego
  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką blachę o wymiarach 22×32 cm.

2W średniej misce wymieszać jajka z cukrem, marchewką, wanilią i olejem. Wymieszać mąkę z sodą, cynamonem i solą i wmieszać do masy marchewkowej. Dodać ananasa, orzechy i rodzynki i wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki.

3Piec przez 45-50 minut, aż ciasto będzie sprężyste przy lekkim naciśnięciu. Ostudzone ciasto dekorować kremem z serka śmietankowego.

Porcja dla:

24 osób