Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
570 min.

Nie ma nic lepszego niż domowy biszkopt ze świeżymi truskawkami i galaretką. Polecam ten sprawdzony, rodzinny przepis.

Składniki:

  • 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 200 ml)
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 szczypty soli
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • do formy: 1 łyżeczka masła + 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie:

1Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.

2Jajka rozbić oddzielając ostrożnie białka od żółtek. Do białek dodać 2 szczypty soli i odstawić.

3Żółtka ubić z 3/4 szkl. cukru zwykłego i cukrem waniliowym na puszystą masę.

4Robimy to bardzo dokładnie, dodając pomału po 1 łyżce bardzo zimnej wody – od tego jak dobrze ubijemy masę zależy czy biszkopt będzie puszysty. Masa powinna być bardzo gęsta i prawie biała.

5Ubić białka na sztywną pianę.

6Ubitą pianę z białek przełożyć do żółtek, jednym ruchem wsypać na to przesiane mąki i dokładnie mieszać łyżką zaganiając ciasto od dołu i przekręcając miskę dookoła. Trzeba to zrobić starannie żeby nie było grudek.

7Dodać startą skórkę z cytryny.

8Tortownicę o śr. 32 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką.

9Wylać ciasto do tortownicy i piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

10Po upieczeniu, biszkopt zostawić do całkowitego wystudzenia a następnie przekroić na dwie równe połowy.

11Rozpuścić 2 galaretki truskawkowe w 0,5 l gorącej wody i odstawić do przestudzenia. Trzecią truskawkową i cytrynową rozpuścić, każdą osobno, w normalnej ilości wody czyli po 0,5 l.

12Jeden blat przekrojonego biszkopt włożyć do tortownicy, w której się piekł i nasączyć go połową przestygniętej, cytrynowej galaretki. Drugą połowę biszkopta możemy użyć na inne ciasto. Resztę cytrynowej galaretki wymieszać z tą jedną galaretką truskawkową.

13Truskawki opłukać, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki.

14Ubijać dobrze schłodzoną śmietanę dodając pod koniec ubijania cukier puder. Dodać ją do jeszcze płynnych galaretek.

15Do masy dołożyć ok. 1/3 pokrojonych truskawek, wymieszać i wyłożyć masę na biszkopt.

16Wstawić formę do lodówki aby całość stężała.

17Na wierzchu zastygniętej masy ułożyć gęsto resztę truskawek i zalać je tężejącą mieszanką galaretki truskawkowej i cytrynowej.

18Wstawić do lodówki na całą noc aby całość dobrze zastygła.

Porcja dla:

1 osoby