30 min.
07 min.
37 min.
Ta rolada jest o wiele mniej kaloryczna niż typowe rolady. Biszkopt jest posmarowany marmoladą, zawinięty, a następnie polany czekoladą, aby przypominał polano bożonarodzeniowe. Jeśli masz ochotę na małą przygodę – zastąp marmoladę nutellą.
Składniki:
- 4 żółtka
- 125 g cukru
- 60 g masła, stopionego i ostudzonego
- 100 g mąki pszennej
- 4 białka
- 1 pinch salt
- 1/2 słoika (450 g) marmolady
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 250 C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2W dużej misce zmiksować żółtka z cukrem na jasną, kremową masę. Dodać stopione masło i wmieszać 1/2 mąki.
3W drugiej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Połowę białek dodać do żółtek, wymieszać delikatnie łyżką, a następnie dodać pozostałą mąkę i pozostałe białka.
4Przelać ciasto na przygotowaną blachę i wygładzić, aby powstała warstwa grubości 1 cm. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 7 minut, aż biszkopt będzie dość sztywny w dotyku.
5Wyjąć biszkopt z piekarnika i natychmiast przełożyć na wilgotną ściereczkę, odwracając blachę do góry dnem. Jak najszybciej posmarować go marmoladą, a następnie zwinąć ciasto w roladę. Ostudzić.
6Odkroić kawałek grubości ok. 2 cm i przyłożyć go do boku rolady, aby imitował gałąź.
7W małym rondlu stopić czekoladę z masłem. Ostudzić. Posmarować polewą ciasto. Narysować na polewie linie widelcem, aby imitowały korę. Na wierzchu ułożyć dekoracje świąteczne. Podawać schłodzone.
Porcja dla:
8 osób