Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Proste i smaczne ciasto na każdą okazję. Można je upiec ze świeżymi lub mrożonymi śliwkami. Zawsze się udaje!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła roślinnego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany (można trochę więcej)
  • 500 g śliwek (mogą być mrożone)
  • masło i bułka tarta do blaszki

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Foremkę natłuścić i wysypać bułką tartą.

2Jajka ubić z cukrem, dodać masło i zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę i proszek, zmiksować. Dodać śmietanę i zmiksować na jednolitą masę.

3Śliwki wydrylować (jeśli używamy mrożonych to je rozmrozić).

4Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki, na wierzch układać rzędami śliwki, stroną przekrojoną do góry.

5Piec przez 50 minut.

Porcja dla:

10 osób