Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Proste ciasto na każdą okazję. Lekki i puszysty biszkopt z dodatkiem maku, dzięki czemu ciekawie wygląda i dobrze smakuje.
Składniki:
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić małą tortownicę.
2Mak zaparzyć wrzątkiem, odcedzić i utrzeć z cukrem. Dodać mąkę z proszkiem i dalej ucierać.
3Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do tortownicy.
4Piec przez 50 minut.
Porcja dla:
12 osób