Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
80 min.

Proste ciasto na każdą okazję. Lekki i puszysty biszkopt z dodatkiem maku, dzięki czemu ciekawie wygląda i dobrze smakuje.

Składniki:

  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 białek

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić małą tortownicę.

2Mak zaparzyć wrzątkiem, odcedzić i utrzeć z cukrem. Dodać mąkę z proszkiem i dalej ucierać.

3Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do tortownicy.

4Piec przez 50 minut.

Porcja dla:

12 osób