Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Smakowite, delikatne ciasto, które świetnie pasuje do wielu rodzajów mas i lukrów. Znakomicie smakuje z kawką lub herbatką.

Składniki:

  • 360 g (2,5 szklanki) mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Nasmarować tłuszczem dwie tortownice o średnicy 23 cm.

2Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i drobnym cukrem.

3Oddzielić białka jaj i odstawić żółtka do wykorzystania później. W szklanej lub metalowej misce ubić białka.

4Wymieszać 1 i 1/2 szklanki śmietany z wanilią. Dodać do mieszaniny z mąką, stale mieszając, a następnie delikatnie dodać ubite białka. Wlać ciasto do przygotowanych blaszek.

5Piec przez 30 minut w temperaturze 175°C. Pozostawić ciasta na około dziesięć minut w blaszkach by ostygły, po czym odwrócić i postawić na metalowej podstawce, aby dalej stygły. Gdy ciasta zupełnie ostygną, udekorować świeżą bitą śmietaną i podawać ze świeżymi truskawkami.

6Polewa: na niskiej prędkości miksera ubić na sztywno 1 i 1/2 szklanki śmietany (upewnić się, że jest bardzo dobrze schłodzona). Stale mieszając, dodać cukier puder oraz 2 i 1/2 łyżeczki brandy. Natychmiast użyć do przyozdobienia ciasta.

Porcja dla:

24 osób