Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Fantastycznie aromatyczne ciasto na kruchym spodzie, z kremem cytrynowym i kruszonką z dodatkiem wiórków kokosowych i prażonych migdałów. Krem cytrynowy można przygotować z przepisu podanego poniżej.
Składniki:
- 225 g masła
- 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
- 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 300 g kremu cytrynowego
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki prażonych migdałów, posiekanych
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
2W misce utrzeć masło, dodać mąkę, cukier i sodę. Wymieszać, aż utworzą się grudki.
32/3 ciasta wyłożyć do foremki o wymiarach 23×33 cm. Piec przez 10 minut. Odstawić do przestudzenia.
4Na podpieczonym cieście rozprowadzić krem cytrynowy. Do pozostałego ciasta dodać wiórki kokosowe i migdały. Posypać tym wierzch ciasta.
5Zmniejszyć temperaturę do 175 stopni C. Piec przez 25 minut na jasnobrązowy kolor.
Porcja dla:
40 osób