Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

Fantastycznie aromatyczne ciasto na kruchym spodzie, z kremem cytrynowym i kruszonką z dodatkiem wiórków kokosowych i prażonych migdałów. Krem cytrynowy można przygotować z przepisu podanego poniżej.

Składniki:

  • 225 g masła
  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
  • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g kremu cytrynowego
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki prażonych migdałów, posiekanych

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.

2W misce utrzeć masło, dodać mąkę, cukier i sodę. Wymieszać, aż utworzą się grudki.

32/3 ciasta wyłożyć do foremki o wymiarach 23×33 cm. Piec przez 10 minut. Odstawić do przestudzenia.

4Na podpieczonym cieście rozprowadzić krem cytrynowy. Do pozostałego ciasta dodać wiórki kokosowe i migdały. Posypać tym wierzch ciasta.

5Zmniejszyć temperaturę do 175 stopni C. Piec przez 25 minut na jasnobrązowy kolor.

Porcja dla:

40 osób