Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

Bardzo prosty i pyszny deser! Jabłka z brązowym cukrem zapieczone pod grubą, chrupiącą, cynamonową kołderką. Zobaczcie nasz przepis video z tym crumble!

Składniki:

  • 4 jabłka, obrane i pokrojone w plasterki
  • 100 g brązowego cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 150 g białego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 2 łyżki masła, stopionego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190°C.

2W kwadratowym naczyniu żaroodpornym (o boku 23 cm) wymieszać jabłka z brązowym cukrem. W dużej misce wymieszać mąkę z białym cukrem, cynamonem i solą. W małej misce wymieszać jajko ze stopionym masłem. Dodać do mąki i wymieszać. Wylać tę masę równomiernie na jabłka.

3Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 do 40 minut, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący.

Porcja dla:

6 osób