Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Bardzo prosty i pyszny deser! Jabłka z brązowym cukrem zapieczone pod grubą, chrupiącą, cynamonową kołderką. Zobaczcie nasz przepis video z tym crumble!
Składniki:
- 4 jabłka, obrane i pokrojone w plasterki
- 100 g brązowego cukru
- 125 g mąki pszennej
- 150 g białego cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko, roztrzepane
- 2 łyżki masła, stopionego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190°C.
2W kwadratowym naczyniu żaroodpornym (o boku 23 cm) wymieszać jabłka z brązowym cukrem. W dużej misce wymieszać mąkę z białym cukrem, cynamonem i solą. W małej misce wymieszać jajko ze stopionym masłem. Dodać do mąki i wymieszać. Wylać tę masę równomiernie na jabłka.
3Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 do 40 minut, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący.
Porcja dla:
6 osób