Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

To ulubione ciasto mojej rodziny. Często je piekę na niedzielny podwieczorek. Wspaniałe ciasto jagodowe, którego smak dopełnia kruszonka pachnąca cynamonem.

Składniki:

  • 55 g masła o temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 280 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 ml mleka
  • 230 g jagód (mrożonych lub świeżych)

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Wmieszać to do masy maślanej na przemian z mlekiem.

3Dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką. Nakładać ciasto łyżką do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 cm i wygładzić wierzch.

4Przygotować kruszonkę: pokroić masło na małe kawałeczki. Szybko wymieszać je palcami z pozostałymi składnikami tworząc grudki. Posypać tym wierzch ciasta.

5Piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut lub do chwili, gdy wykałaczka wetknięta w środek będzie czysta.

Porcja dla:

12 osób