10 min.
45 min.
55 min.
To ulubione ciasto mojej rodziny. Często je piekę na niedzielny podwieczorek. Wspaniałe ciasto jagodowe, którego smak dopełnia kruszonka pachnąca cynamonem.
Składniki:
- 55 g masła o temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 280 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 ml mleka
- 230 g jagód (mrożonych lub świeżych)
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Wmieszać to do masy maślanej na przemian z mlekiem.
3Dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką. Nakładać ciasto łyżką do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 cm i wygładzić wierzch.
4Przygotować kruszonkę: pokroić masło na małe kawałeczki. Szybko wymieszać je palcami z pozostałymi składnikami tworząc grudki. Posypać tym wierzch ciasta.
5Piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut lub do chwili, gdy wykałaczka wetknięta w środek będzie czysta.
Porcja dla:
12 osób