Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Ten tort przygotowuje się w tortownicy. Dzięki serkowi śmietankowemu, migdałom i jabłkom jedząc go jest się w siódmym niebie! W czasie Świąt zasmakuj w tym deserze wraz z bliskimi.
Składniki:
- 120 g masła
- 65 g (1/3 szklanki) cukru
- 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
- 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 225 g serka śmietankowego
- 65 g (1/3 szklanki) cukru
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 230°C.
2Utrzeć masło z cukrem, wanilią i mąką. Wyłożyć mieszankę na dno tortownicy o średnicy 23 cm i dobrze docisnąć. Odstawić.
3W średniej misce zmiksować serek z cukrem. Dodać jajko i wanilię. Wlać masę na przygotowany spód. Wymieszać jabłka z cukrem i cynamonem. Wyłożyć jabłka na wierzch masy serowej.
4Piec przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200°C i kontynuować pieczenie przez kolejne 25 minut. Posypać migdałami wierzch tortu. Kontynuować pieczenie, aż migdały będą lekko rumiane. Ostudzić przed wyjęciem z blachy.
Porcja dla:
12 osób