Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Ten tort przygotowuje się w tortownicy. Dzięki serkowi śmietankowemu, migdałom i jabłkom jedząc go jest się w siódmym niebie! W czasie Świąt zasmakuj w tym deserze wraz z bliskimi.

Składniki:

  • 120 g masła
  • 65 g (1/3 szklanki) cukru
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 225 g serka śmietankowego
  • 65 g (1/3 szklanki) cukru

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 230°C.

2Utrzeć masło z cukrem, wanilią i mąką. Wyłożyć mieszankę na dno tortownicy o średnicy 23 cm i dobrze docisnąć. Odstawić.

3W średniej misce zmiksować serek z cukrem. Dodać jajko i wanilię. Wlać masę na przygotowany spód. Wymieszać jabłka z cukrem i cynamonem. Wyłożyć jabłka na wierzch masy serowej.

4Piec przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200°C i kontynuować pieczenie przez kolejne 25 minut. Posypać migdałami wierzch tortu. Kontynuować pieczenie, aż migdały będą lekko rumiane. Ostudzić przed wyjęciem z blachy.

Porcja dla:

12 osób