Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

To najlepszy przepis na ciasto czekoladowe! Jest proste i pyszne, bardzo mokre i czekoladowe! Polecam.

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka (250 g) cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka kawy instant (Nescafe)
  • 1/2 szklanki (100 ml) gorącej wody
  • 1 szklanka (175 g) przesianej mąki pszennej
  • 1/2 szklanki (80 g) niesłodzonego kakao (przesianego)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wysmarować tłuszczem foremkę.

2Zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać jajka i cukier waniliowy, i dalej miksować, aż masa będzie jasna i puszysta.

3Dodać śmietanę i dobrze wymieszać.

4Rozpuścić kawę w gorącej wodzie i wymieszać z masą.

5W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól) i dodać do ciasta. Zmiksować na gładką masę.

6Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut. Odstawić aby ostygło.

7Przygotować polewę: stopić czekoladę ze śmietaną w kąpieli wodnej (w garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą wodą), mieszając, aż polewa będzie gładka.

8Widelcem porobić w cieście dziurki a następnie polać (ostudzone) ciasto polewą.

Porcja dla:

10 osób