20 min.
50 min.
70 min.
To najlepszy przepis na ciasto czekoladowe! Jest proste i pyszne, bardzo mokre i czekoladowe! Polecam.
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 1 szklanka (250 g) cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka kawy instant (Nescafe)
- 1/2 szklanki (100 ml) gorącej wody
- 1 szklanka (175 g) przesianej mąki pszennej
- 1/2 szklanki (80 g) niesłodzonego kakao (przesianego)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wysmarować tłuszczem foremkę.
2Zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać jajka i cukier waniliowy, i dalej miksować, aż masa będzie jasna i puszysta.
3Dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
4Rozpuścić kawę w gorącej wodzie i wymieszać z masą.
5W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól) i dodać do ciasta. Zmiksować na gładką masę.
6Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut. Odstawić aby ostygło.
7Przygotować polewę: stopić czekoladę ze śmietaną w kąpieli wodnej (w garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą wodą), mieszając, aż polewa będzie gładka.
8Widelcem porobić w cieście dziurki a następnie polać (ostudzone) ciasto polewą.
Porcja dla:
10 osób