Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Ten deser jabłkowy z kruszonką jest bardzo łatwy, a smakuje wspaniale! Najlepiej nadają się jabłka Granny Smith lub Golden Delicious. Podawać na ciepło z lodami.

Składniki:

  • 500 g jabłek – obranych, oczyszczonych z gniazd nasiennych i pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 120 ml miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Lekko wysmarować tłuszczem średnie naczynie żaroodporne.

2Plasterki jabłek rozłożyć równomiernie w przygotowanym naczyniu. W małej miseczce wymieszać sok z cytryny z wodą i polać tym jabłka. Następnie skropić je miodem i posypać cynamonem.

3W miseczce wymieszać brązowy cukier z mąką, płatkami owsianymi i masłem, aż mieszanina będzie przypominać grubą bułkę tartą. Posypać tym jabłka.

4Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut, aż jabłka zmiękną, a kruszonka będzie lekko rumiana.

Porcja dla:

8 osób