Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Ten deser jabłkowy z kruszonką jest bardzo łatwy, a smakuje wspaniale! Najlepiej nadają się jabłka Granny Smith lub Golden Delicious. Podawać na ciepło z lodami.
Składniki:
- 500 g jabłek – obranych, oczyszczonych z gniazd nasiennych i pokrojonych w plasterki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 120 ml miodu
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Lekko wysmarować tłuszczem średnie naczynie żaroodporne.
2Plasterki jabłek rozłożyć równomiernie w przygotowanym naczyniu. W małej miseczce wymieszać sok z cytryny z wodą i polać tym jabłka. Następnie skropić je miodem i posypać cynamonem.
3W miseczce wymieszać brązowy cukier z mąką, płatkami owsianymi i masłem, aż mieszanina będzie przypominać grubą bułkę tartą. Posypać tym jabłka.
4Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut, aż jabłka zmiękną, a kruszonka będzie lekko rumiana.
Porcja dla:
8 osób