30 min.
60 min.
210 min.
Pyszny sernik nowojorski według przepisu mojej bratowej. Niezwykle aromatyczny dzięki połączeniu smaków wanilii, pomarańczy i migdałów.
Składniki:
- 4 opakowania (po 225 g) serka śmietankowego (typu Philadelphia)
- 300 g cukru kryształu
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 6 jajek
- 450 g kwaśnej śmietany
- 120 g roztopionego masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka ekstraktu migdałowego
- 60 ml likieru amaretto
Przygotowanie:
1Masa serowa: Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C.
2Tortownicę o średnicy 25 cm owinąć z zewnątrz folią spożywczą.
3W dużej misce wymieszać na gładką masę serek śmietankowy z cukrem i mąką kukurydzianą.
4Do masy wbijać jajka po jednym na raz, ubijając elektrycznym mikserem.
5Dodać kwaśną śmietanę i 120 g roztopionego masła.
6Dodać kolejno ekstrakty, sok z cytryny oraz likier i dobrze wymieszać.
7Spód: Wymieszać pokruszone makaroniki z roztopionym masłem.
8Wyłożyć mieszaninę na spód tortownicy, odkładając 2-3 łyżki do dekoracji.
9Wyłożyć na to masę serową i posypać odłożonymi makaronikami.
10Tortownicę umieścić w większej brytfannie i wstawić do piekarnika.
11Brytfannę napełnić wodą.
12Piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C.
13Po upieczeniu sernik odstawić na 2 godziny, a następnie odwrócić spodem do góry.
Porcja dla:
12 osób