Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
210 min.

Pyszny sernik nowojorski według przepisu mojej bratowej. Niezwykle aromatyczny dzięki połączeniu smaków wanilii, pomarańczy i migdałów.

Składniki:

  • 4 opakowania (po 225 g) serka śmietankowego (typu Philadelphia)
  • 300 g cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 6 jajek
  • 450 g kwaśnej śmietany
  • 120 g roztopionego masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu migdałowego
  • 60 ml likieru amaretto

Przygotowanie:

1Masa serowa: Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C.

2Tortownicę o średnicy 25 cm owinąć z zewnątrz folią spożywczą.

3W dużej misce wymieszać na gładką masę serek śmietankowy z cukrem i mąką kukurydzianą.

4Do masy wbijać jajka po jednym na raz, ubijając elektrycznym mikserem.

5Dodać kwaśną śmietanę i 120 g roztopionego masła.

6Dodać kolejno ekstrakty, sok z cytryny oraz likier i dobrze wymieszać.

7Spód: Wymieszać pokruszone makaroniki z roztopionym masłem.

8Wyłożyć mieszaninę na spód tortownicy, odkładając 2-3 łyżki do dekoracji.

9Wyłożyć na to masę serową i posypać odłożonymi makaronikami.

10Tortownicę umieścić w większej brytfannie i wstawić do piekarnika.

11Brytfannę napełnić wodą.

12Piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C.

13Po upieczeniu sernik odstawić na 2 godziny, a następnie odwrócić spodem do góry.

Porcja dla:

12 osób