Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
245 min.
245 min.
Proste, gęste ciasto waniliowe, które piecze się z prostych składników. W wersji „deluxe” zamiast ekstraktu waniliowego można użyć nasion wyskrobanych z laski wanilii. Podawać samo lub ze świeżymi owocami i ze śmietaną.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 200 g solonego masła o temperaturze pokojowej
- 3 żółtka
- żółtko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 C.
2W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i z cukrem. Dodać wanilię i masło i wyrabiać przez 5 minut. Dodać 3 żółtka i znów wyrabiać. Ciasto nie powinno się lepić do palców. Wstawić na 3 godziny do lodówki.
3Włożyć ciasto do tortownicy lub innej foremki i uformować rękami. Posmarować żółtkiem. Piec przez 45 minut, aż się przyrumieni.
Porcja dla:
8 osób