Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
245 min.

Proste, gęste ciasto waniliowe, które piecze się z prostych składników. W wersji „deluxe” zamiast ekstraktu waniliowego można użyć nasion wyskrobanych z laski wanilii. Podawać samo lub ze świeżymi owocami i ze śmietaną.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 200 g solonego masła o temperaturze pokojowej
  • 3 żółtka
  • żółtko do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 C.

2W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i z cukrem. Dodać wanilię i masło i wyrabiać przez 5 minut. Dodać 3 żółtka i znów wyrabiać. Ciasto nie powinno się lepić do palców. Wstawić na 3 godziny do lodówki.

3Włożyć ciasto do tortownicy lub innej foremki i uformować rękami. Posmarować żółtkiem. Piec przez 45 minut, aż się przyrumieni.

Porcja dla:

8 osób