90 min.
25 min.
115 min.
To tarta z bardzo oryginalnym kremem, który leży na prostym do zrobienia cieście. Polecamy je nawet leniuchom, którzy chcieliby zaimponować komuś swoimi wypiekami.
Składniki:
- 150 g herbatników maślanych
- 1 białko
- masło do nasmarowania formy
- 1 duża cytryna
- 1 limonka
- 1 duża pomarańcza
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 duże żółtka
- 75 g cukru
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 180°C, natrzeć formę masłem. Włożyć herbatniki do grubej torebki foliowej, zamknąć ją dokładnie i rozkruszyć herbatniki wałkiem. Wysypać okruchy do miski i wymieszać z białkiem.
2Rozłożyć w formie mieszankę okruchów z białkiem, tworząc przy ściance podwyższony brzeg. Piec spód ciasta w gorącym piekarniku 7–10 minut, aż stwardnieje. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
3Umyć i wytrzeć cytrynę i limonkę. Otrzeć drobno skórkę z obu owoców. Wycisnąć cytrynę, limonkę i pomarańczę. Wlać sok wraz ze skórką do garnka, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
4Zagotować w innym garnku 300 ml wody. Wlać wrzątek do garnka z sokiem i mąką ziemniaczaną, zamieszać i zagotować na małym ogniu. Gotować minutę, ciągle mieszaj��c, aż powstanie gładka, dość gęsta masa.
5Zestawić garnek z ognia. Zmieszać żółtka z cukrem w misce, potem dodać 3 łyżki gorącej masy cytrusowej i wymieszać. Wrzucić tę mieszaninę do reszty masy cytrusowej i szybko wymieszać. Całość rozłożyć na wierzchu upieczonego ciasta.
6Białka na bezę ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo, niewielkimi porcjami dodawać cukier i ubijać tak długo, aż powstanie biała, lśniąca masa bezowa.
7Rozłożyć w miarę równomiernie masę bezową na kremie cytrusowym, formując przy tym niewielkie szpice. Włożyć tartę do piekarnika i piec jeszcze 15 minut, aż pokrywa bezowa stanie się złotobrązowa. Wyjąć z piekarnika i nie wyjmując z formy, ostudzić na drucianej podstawce. Wyjąć z formy i od razu podawać.
Porcja dla:
1 osoby