Czas przygotowania:
90 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
115 min.

To tarta z bardzo oryginalnym kremem, który leży na prostym do zrobienia cieście. Polecamy je nawet leniuchom, którzy chcieliby zaimponować komuś swoimi wypiekami.

Składniki:

  • 150 g herbatników maślanych
  • 1 białko
  • masło do nasmarowania formy
  • 1 duża cytryna
  • 1 limonka
  • 1 duża pomarańcza
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 duże żółtka
  • 75 g cukru

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 180°C, natrzeć formę masłem. Włożyć herbatniki do grubej torebki foliowej, zamknąć ją dokładnie i rozkruszyć herbatniki wałkiem. Wysypać okruchy do miski i wymieszać z białkiem.

2Rozłożyć w formie mieszankę okruchów z białkiem, tworząc przy ściance podwyższony brzeg. Piec spód ciasta w gorącym piekarniku 7–10 minut, aż stwardnieje. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

3Umyć i wytrzeć cytrynę i limonkę. Otrzeć drobno skórkę z obu owoców. Wycisnąć cytrynę, limonkę i pomarańczę. Wlać sok wraz ze skórką do garnka, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

4Zagotować w innym garnku 300 ml wody. Wlać wrzątek do garnka z sokiem i mąką ziemniaczaną, zamieszać i zagotować na małym ogniu. Gotować minutę, ciągle mieszaj��c, aż powstanie gładka, dość gęsta masa.

5Zestawić garnek z ognia. Zmieszać żółtka z cukrem w misce, potem dodać 3 łyżki gorącej masy cytrusowej i wymieszać. Wrzucić tę mieszaninę do reszty masy cytrusowej i szybko wymieszać. Całość rozłożyć na wierzchu upieczonego ciasta.

6Białka na bezę ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo, niewielkimi porcjami dodawać cukier i ubijać tak długo, aż powstanie biała, lśniąca masa bezowa.

7Rozłożyć w miarę równomiernie masę bezową na kremie cytrusowym, formując przy tym niewielkie szpice. Włożyć tartę do piekarnika i piec jeszcze 15 minut, aż pokrywa bezowa stanie się złotobrązowa. Wyjąć z piekarnika i nie wyjmując z formy, ostudzić na drucianej podstawce. Wyjąć z formy i od razu podawać.

Porcja dla:

1 osoby