Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Wspaniały sposób na zużycie dyni pozostałej po Halloween. To ciasto jest wilgotne, wspaniale aromatyczne i niesamowicie dobre! Podawać pokrojone w grube plastry na podwieczorek, albo jako lunch do pracy lub do szkoły.

Składniki:

  • 200 g przesianej mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 porządna szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2W misce wymieszać mąkę z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia i z przyprawami.

3W drugiej misce wymieszać olej z puree z dyni, jajkami i z sokiem pomarańczowym. Dodać do tego mąkę, wymieszać całość dobrze łyżką i przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki.

4Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone. Jeśli się zbyt szybko rumieni, przykryć je kawałkiem folii aluminiowej.

5Pozostawić ciasto na chwilę w blaszce, aby nieco przestygło, a następnie wyjąć z blachy. Dobrze się je zamraża.

Porcja dla:

12 osób