15 min.
60 min.
75 min.
Wspaniały sposób na zużycie dyni pozostałej po Halloween. To ciasto jest wilgotne, wspaniale aromatyczne i niesamowicie dobre! Podawać pokrojone w grube plastry na podwieczorek, albo jako lunch do pracy lub do szkoły.
Składniki:
- 200 g przesianej mąki pszennej
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 porządna szczypta soli
- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2W misce wymieszać mąkę z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia i z przyprawami.
3W drugiej misce wymieszać olej z puree z dyni, jajkami i z sokiem pomarańczowym. Dodać do tego mąkę, wymieszać całość dobrze łyżką i przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki.
4Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone. Jeśli się zbyt szybko rumieni, przykryć je kawałkiem folii aluminiowej.
5Pozostawić ciasto na chwilę w blaszce, aby nieco przestygło, a następnie wyjąć z blachy. Dobrze się je zamraża.
Porcja dla:
12 osób