40 min.
25 min.
65 min.
Święta tuż! tuż! Już teraz pomyślmy, co postawimy na świątecznym stole – może właśnie roladę z pistacjami? Polecam! Jest delikatna, w zielonym kolorze i z czekoladowym kremem – idealna do świętowania!
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki wody
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki pistacji, posiekanych
- zielony barwnik do ciast
Przygotowanie:
1Biszkopt Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
2Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
3Powoli dodajemy cukier, ciągle ubijając, potem dodajemy żółtka i wodę.
4Dodajemy przesiane maki z proszkiem do pieczenia, pistacje i ewentualnie barwik do ciast, delikatnie mieszamy.
5Podłużną blaszkę o wymiarach 25 x 45 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto.
6Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.
7Gorące ciasto odwracamy na ściereczkę, ściągamy papier do pieczenia i zawijamy je w roladę okręcając ściereczką. Studzimy.
8Krem czekoladowy Do rondelka przelewamy śmietanę, dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy czekolada się rozpuści – odstawiamy (nie wolno zagotować).
9Do przestudzonej czekolady dodajemy cukier puder (możemy zwiększyć jego ilość, jeśli będzie za rzadki).
10Powoli odkręcamy ciasto ze ściereczki i pokrywamy częścią kremu czekoladowego. Formujemy roladę, a następnie wykładamy pozostały krem na jej powierzchnię.
11Za pomocą widelca robimy dekoracyjne zdobienia, potem jeszcze dekorujemy w/g własnego uznania owocami kandyzowanymi.
Porcja dla:
1 osoby