Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
65 min.

Święta tuż! tuż! Już teraz pomyślmy, co postawimy na świątecznym stole – może właśnie roladę z pistacjami? Polecam! Jest delikatna, w zielonym kolorze i z czekoladowym kremem – idealna do świętowania!

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki pistacji, posiekanych
  • zielony barwnik do ciast

Przygotowanie:

1Biszkopt Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

2Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

3Powoli dodajemy cukier, ciągle ubijając, potem dodajemy żółtka i wodę.

4Dodajemy przesiane maki z proszkiem do pieczenia, pistacje i ewentualnie barwik do ciast, delikatnie mieszamy.

5Podłużną blaszkę o wymiarach 25 x 45 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto.

6Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.

7Gorące ciasto odwracamy na ściereczkę, ściągamy papier do pieczenia i zawijamy je w roladę okręcając ściereczką. Studzimy.

8Krem czekoladowy Do rondelka przelewamy śmietanę, dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy czekolada się rozpuści – odstawiamy (nie wolno zagotować).

9Do przestudzonej czekolady dodajemy cukier puder (możemy zwiększyć jego ilość, jeśli będzie za rzadki).

10Powoli odkręcamy ciasto ze ściereczki i pokrywamy częścią kremu czekoladowego. Formujemy roladę, a następnie wykładamy pozostały krem na jej powierzchnię.

11Za pomocą widelca robimy dekoracyjne zdobienia, potem jeszcze dekorujemy w/g własnego uznania owocami kandyzowanymi.

Porcja dla:

1 osoby