20 min.
150 min.
170 min.
To bardzo wilgotny keks, a przepis na niego dostałem od mojej mamy. Mama zawsze piekła go na Święta i dekorowała lukrem.
Składniki:
- 330 g kandyzowanych owoców (mieszanka)
- 140 g wiśni kandyzowanych
- 55 g kandyzowanej mieszanej skórki cytrusowej
- 55 g posiekanych orzechów włoskich
- 170 g masła
- 1 łyżeczka mielonej przyprawy do pierników
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2Do średniego rondelka włożyć kandyzowane owoce, wiśnie, skórkę, orzechy, masło, dodać przyprawę do pierników, sodę i mleko. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Odstawić, aby masa ostygła do temperatury ok. 36 stopni.
3Wmieszać do masy mąkę i jajka. Przelać ciasto do przygotowanej blaszki. Blaszkę z zewnątrz owinąć szarym papierem lub gazetami.
4Piec w 160 stopniach C przez 40 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec jeszcze przez 1,5 godziny. Wyjąć ciasto z piekarnika, studzić przez 5 minut, a następnie odwrócić, wyjąć z blaszki, usunąć papier do pieczenia i odstawić aby całkowicie ostygło. Ten keks można przechowywać do 6 miesięcy, zawinięty w folię aluminiową i w szczelnym pojemniku.
Porcja dla:
10 osób