Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
150 min.
Całkowity czas:
170 min.

To bardzo wilgotny keks, a przepis na niego dostałem od mojej mamy. Mama zawsze piekła go na Święta i dekorowała lukrem.

Składniki:

  • 330 g kandyzowanych owoców (mieszanka)
  • 140 g wiśni kandyzowanych
  • 55 g kandyzowanej mieszanej skórki cytrusowej
  • 55 g posiekanych orzechów włoskich
  • 170 g masła
  • 1 łyżeczka mielonej przyprawy do pierników

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2Do średniego rondelka włożyć kandyzowane owoce, wiśnie, skórkę, orzechy, masło, dodać przyprawę do pierników, sodę i mleko. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Odstawić, aby masa ostygła do temperatury ok. 36 stopni.

3Wmieszać do masy mąkę i jajka. Przelać ciasto do przygotowanej blaszki. Blaszkę z zewnątrz owinąć szarym papierem lub gazetami.

4Piec w 160 stopniach C przez 40 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec jeszcze przez 1,5 godziny. Wyjąć ciasto z piekarnika, studzić przez 5 minut, a następnie odwrócić, wyjąć z blaszki, usunąć papier do pieczenia i odstawić aby całkowicie ostygło. Ten keks można przechowywać do 6 miesięcy, zawinięty w folię aluminiową i w szczelnym pojemniku.

Porcja dla:

10 osób