Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Tarta na kruchym spodzie, z puree z dyni i przyprawami korzennymi: cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Podawać z bitą śmietaną!
Składniki:
- 2 jajka
- 500 g puree z dyni
- 225 g brązowego cukru
- 350 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 230°C.
2W dużej misce roztrzepać jajka, dodać cukier, mąkę, sól, puree z dyni, cynamon, imbir, gałkę, goździki i mleko skondensowane. Dobrze wymieszać.
3Wylać na spód do tarty i piec przez 10 minut w 230°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez 40-50 minut.
4Uwaga: aby brzeg ciasta się nie przypalił, można go przykryć paskiem z folii aluminiowej. Ten pasek trzeba ściągnąć ok. 20 minut przed końcem pieczenia, żeby ciasto się przyrumieniło.
5Upieczone ciasto wystudzić, a następnie wstawić na noc do lodówki.
Porcja dla:
1 osoby