Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Tarta na kruchym spodzie, z puree z dyni i przyprawami korzennymi: cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Podawać z bitą śmietaną!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 500 g puree z dyni
  • 225 g brązowego cukru
  • 350 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 230°C.

2W dużej misce roztrzepać jajka, dodać cukier, mąkę, sól, puree z dyni, cynamon, imbir, gałkę, goździki i mleko skondensowane. Dobrze wymieszać.

3Wylać na spód do tarty i piec przez 10 minut w 230°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez 40-50 minut.

4Uwaga: aby brzeg ciasta się nie przypalił, można go przykryć paskiem z folii aluminiowej. Ten pasek trzeba ściągnąć ok. 20 minut przed końcem pieczenia, żeby ciasto się przyrumieniło.

5Upieczone ciasto wystudzić, a następnie wstawić na noc do lodówki.

Porcja dla:

1 osoby