Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
120 min.
120 min.
Całkowity czas:
140 min.
140 min.
Tradycyjny keks na Wielkanoc, pełen suszonych owoców. Nazwa pochodzi od imion rodzeństwa Simona i Nelly, którzy piekli ten świąteczny przysmak.
Składniki:
- 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 170 g masła
- 3/4 szklanki (150 g) cukru kryształu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C. Natłuścić formę z kominkiem o średnicy 23 cm.
2Mąkę przesiać razem z proszkiem i solą.
3Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodać wanilię i mąkę, wymieszać. Na końcu dodać rodzynki i suszone owoce. Ciasto przełożyć do foremki.
4Piec przez 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin.
Porcja dla:
14 osób