Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
140 min.

Tradycyjny keks na Wielkanoc, pełen suszonych owoców. Nazwa pochodzi od imion rodzeństwa Simona i Nelly, którzy piekli ten świąteczny przysmak.

Składniki:

  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g masła
  • 3/4 szklanki (150 g) cukru kryształu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C. Natłuścić formę z kominkiem o średnicy 23 cm.

2Mąkę przesiać razem z proszkiem i solą.

3Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodać wanilię i mąkę, wymieszać. Na końcu dodać rodzynki i suszone owoce. Ciasto przełożyć do foremki.

4Piec przez 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin.

Porcja dla:

14 osób