30 min.
50 min.
80 min.
Uwielbiam jabłka, uwielbiam ciasta z jabłkami, ten wspaniały zapach unoszący sie po kuchni podczas pieczenia jabłecznika 🙂 tym ciastem zajadam się do woli, znika zawsze w ciągu jednego dnia – a w domu tylko dwie osoby:)
Składniki:
- 2,5 szklanki (325 g) mąki pszennej
- 3/4 szklanki (150 g) cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 kostki (150 g) margaryny
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
2Wymieszać mąkę, cukier, proszek, sól, posiekaną margarynę i wymieszane jaja. Wyrobić gładkie ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną z nich włożyć na pół godziny do zamrażarki (tę część ciasta można – według uznania – wymieszać z łyżką kakao), a drugą wyłożyć na formę wysmarowaną lekko margaryną i posypaną bułką tartą.
3Ciasto należy nakłuć widelcem i posypać odrobiną bułki tartej. Wyłożyć na to starte jabłka wymieszane z cynamonem i odciśnięte z nadmiaru soku.
4Na jabłka wyłożyć budyń – może być ciepły – i na sam wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Można również pokroić ciasto w paski i ułożyć w kratkę – ja zrobiłam w ten sposób, ponieważ nie lubię trzeć ciasta na tarce.
5Piec przez 50 minut w temp. 180 stopni C.
6Gotowe posypać cukrem pudrem i już można zacząć zajadać się ciepłymi kawałkami pachnącej szarlotki:)
Porcja dla:
1 osoby