Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
195 min.

Uwaga, uwaga! Ci, co są uzależnieni od czekolady – uważajcie!

Składniki:

  • 5 tabliczek gorzkiej czekolady
  • 350 g cukru pudru
  • 400 g niesolonego masła plus do wysmarowania blachy
  • 6 łyżek mąki
  • 6 dużych jajek, żółtka oddzielone od białek

Przygotowanie:

1W kąpieli wodnej rozpuścić 5 tabliczek czekolady z 3 łyżkami wody (jeśli będzie za gęste możecie dodać więcej wody), cukrem i masłem.

2Dodać mąkę i żółtka i utrzeć.

3Białka wlać do miski ze szczyptą soli i ubić na sztywno.

4Dodawać stopniowo łyżkami ubitą pianę do masy czekoladowej, delikatnie mieszając.

5Wlać połowę masy do blachy.

6Na patelni (na ogniu) rozpuścić dżem z 3 łyżkami wody.

7Na masie w blaszce wlać trochę dżemu.

8Wlać pozostałą masę i ułożyć na niej truskawki umyte i podzielone na pół (bez główki).

9Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec przez 45 min.

10Po upieczeniu studzić na kracie przez 15 min.

11Rozpuścić pozostałą czekoladę w kąpieli wodnej.

12Polać nią truskawki, a z pozostałego dżemu ułożyć napis.

13Następnie włożyć do lodówki na 2 godz.

Porcja dla:

1 osoby