Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Delikatny, puszysty sernik bez mąki, na spodzie z ciasteczek, który jest delikatny jak suflet i bardzo prosty w przygotowaniu.

Składniki:

  • 150 g pokruszonych ciasteczek typu digestives
  • 60 g masła, stopionego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz 4). Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.

2Ciasteczka włożyć do czystego woreczka i pokruszyć dokładnie za pomocą wałka kuchennego. Masło stopić w mikrofalówce (30 sekund). Dokładnie wymieszać pokruszone ciastka z masłem. Wyłożyć masę na dno tortownicy i uklepać.

3W mikrofalówce (lub w kąpieli wodnej) stopić czekoladę i lekko przestudzić. Następnie wymieszać z nią serek śmietankowy i żółtka.

4Białka ubić w czystej misce na sztywno. Dodać do nich ostudzoną masę z białą czekoladą.

5Wlać masę serową na spód z ciasteczek i piec przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150°C (gaz 2) i piec przez kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale zostawić sernik w środku na kolejne 15 minut.

6Wyjąć sernik z piekarnika i całkowicie ostudzić. Przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na chłodno.

Porcja dla:

1 osoby