Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Quiche lorraine smakuje mi bardziej z szynką niż z boczkiem. Błyskawicznie się ją piecze – to doskonałe danie dla początkujących kucharzy! Ciasto kupuje się gotowe.

Składniki:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta
  • 5 jajek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki creme fraiche
  • 200 g startego żółtego sera
  • 250 g gotowanej szynki pokrojonej w kostkę

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 210 C. Jeśli potrzeba – rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty.

2Jajka roztrzepać w misce. Doprawić solą i pieprzem. Dodać gałkę muszkatołową, creme fraiche i żółty ser.

3Ciasto w foremce posypać szynką i wlać na to masę jajeczną.

4Piec przez 40 minut, aż się z wierzchu przyrumieni.

Porcja dla:

6 osób