Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Quiche lorraine smakuje mi bardziej z szynką niż z boczkiem. Błyskawicznie się ją piecze – to doskonałe danie dla początkujących kucharzy! Ciasto kupuje się gotowe.
Składniki:
- 1 opakowanie kruchego ciasta
- 5 jajek
- sól i pieprz do smaku
- 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki creme fraiche
- 200 g startego żółtego sera
- 250 g gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 210 C. Jeśli potrzeba – rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty.
2Jajka roztrzepać w misce. Doprawić solą i pieprzem. Dodać gałkę muszkatołową, creme fraiche i żółty ser.
3Ciasto w foremce posypać szynką i wlać na to masę jajeczną.
4Piec przez 40 minut, aż się z wierzchu przyrumieni.
Porcja dla:
6 osób