Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
100 min.

Torty makowe robi się zwykle w ten sposób, że warstwy ciasta złożonego głównie z maku przekłada się kremem. Tym razem warstwy kruchego ciasta przełożymy makowym nadzieniem.

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • 90 g masła
  • 50 g cukru
  • 150 g mąki i trochę do wyrabiania
  • masło do nasmarowania formy

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 180°C. Dokładnie umyć i wytrzeć cytrynę. Otrzeć skórkę i zagnieść z jajkiem, masłem, cukrem, mąką oraz 1–2 łyżkami wody na gładkie ciasto. Rozwałkować cienko na blacie posypanym mąką. Tortownicą odgnieść na cieście 3 koła i wyciąć je.

2Zemleć mak. Zmieszać go z jajkiem i cukrem. Zetrzeć czekoladę na tarce i dodać do maku wraz z sułtankami, kandyzowaną skórką cytrynową i migdałami.

3Natrzeć tortownicę tłuszczem. Ułożyć na dnie pierwsze koło z ciasta. Rozłożyć na nim połowę nadzienia makowego, wyrównać powierzchnię i położyć na niej drugie koło. Resztę nadzienia rozłożyć na wierzchu, wyrównać i nakryć trzecim kołem z ciasta.

4Piec tort około godziny, a następnie wyjąć i ostudzić. Roztopić polewę w rondelku, zanurzonym w większym naczyniu z gorącą wodą. Wylać na wierzch tortu. Przed pokrojeniem tort ochłodzić, żeby polewa całkowicie stwardniała.

Porcja dla:

1 osoby