40 min.
60 min.
100 min.
Torty makowe robi się zwykle w ten sposób, że warstwy ciasta złożonego głównie z maku przekłada się kremem. Tym razem warstwy kruchego ciasta przełożymy makowym nadzieniem.
Składniki:
- 1 cytryna
- 1 jajko
- 90 g masła
- 50 g cukru
- 150 g mąki i trochę do wyrabiania
- masło do nasmarowania formy
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 180°C. Dokładnie umyć i wytrzeć cytrynę. Otrzeć skórkę i zagnieść z jajkiem, masłem, cukrem, mąką oraz 1–2 łyżkami wody na gładkie ciasto. Rozwałkować cienko na blacie posypanym mąką. Tortownicą odgnieść na cieście 3 koła i wyciąć je.
2Zemleć mak. Zmieszać go z jajkiem i cukrem. Zetrzeć czekoladę na tarce i dodać do maku wraz z sułtankami, kandyzowaną skórką cytrynową i migdałami.
3Natrzeć tortownicę tłuszczem. Ułożyć na dnie pierwsze koło z ciasta. Rozłożyć na nim połowę nadzienia makowego, wyrównać powierzchnię i położyć na niej drugie koło. Resztę nadzienia rozłożyć na wierzchu, wyrównać i nakryć trzecim kołem z ciasta.
4Piec tort około godziny, a następnie wyjąć i ostudzić. Roztopić polewę w rondelku, zanurzonym w większym naczyniu z gorącą wodą. Wylać na wierzch tortu. Przed pokrojeniem tort ochłodzić, żeby polewa całkowicie stwardniała.
Porcja dla:
1 osoby