Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Wspaniały przepis na upieczenie tradycyjnego mazurka. Przepis dostałam od teściowej. Polecam!

Składniki:

  • 1/2 paczki miodu sztucznego
  • 125 g (1/2 kostki) margaryny
  • 700 g mąki
  • 1 łyżka sody
  • 4 łyżki wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 250 g masła
  • 250 g (1 szkl.) cukru pudru
  • 1 olejek migdałowy
  • 1/2 l mleka
  • 4 łyżki kaszy mannej

Przygotowanie:

1Ugotować mleko z kaszą, około 30 min. Ostudzić.

2Ciasto: miód rozpuścić z margaryną i ostudzić. Dodać do wszystkich składników na ciasto i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną formę. Piec po kolei w temp. 180ºC od 15 do 20 minut na złoty kolor.

3Masa: masło rozetrzeć, połączyć z cukrem, olejkiem i ostudzoną kaszką, podzielić na 2 części. Przełożyć masą 3 upieczone placki.

4Polewa: wszystkie składniki razem gotować na małym ogniu. Gorącą polewą polać mazurek. Podawać na drugi dzień.

Porcja dla:

24 osób