Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Wspaniały przepis na upieczenie tradycyjnego mazurka. Przepis dostałam od teściowej. Polecam!
Składniki:
- 1/2 paczki miodu sztucznego
- 125 g (1/2 kostki) margaryny
- 700 g mąki
- 1 łyżka sody
- 4 łyżki wody
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 250 g masła
- 250 g (1 szkl.) cukru pudru
- 1 olejek migdałowy
- 1/2 l mleka
- 4 łyżki kaszy mannej
Przygotowanie:
1Ugotować mleko z kaszą, około 30 min. Ostudzić.
2Ciasto: miód rozpuścić z margaryną i ostudzić. Dodać do wszystkich składników na ciasto i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną formę. Piec po kolei w temp. 180ºC od 15 do 20 minut na złoty kolor.
3Masa: masło rozetrzeć, połączyć z cukrem, olejkiem i ostudzoną kaszką, podzielić na 2 części. Przełożyć masą 3 upieczone placki.
4Polewa: wszystkie składniki razem gotować na małym ogniu. Gorącą polewą polać mazurek. Podawać na drugi dzień.
Porcja dla:
24 osób