30 min.
05 min.
395 min.
Wspaniały sernik na zimno z twarogu, z brzoskwiniami, na czekoladowym spodzie. Należę do grona wielbicieli serowych pyszności, a to nowo pozyskany przepis w mojej kolekcji! Delicje! I to bez pieczenia!
Składniki:
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 300 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 100 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 150 g płatków kukurydzianych
- 7 łyżeczek żelatyny
- 1 cytryna
Przygotowanie:
1W blenderze zmiksować wiórki kokosowe, aż uwolni się olej. Olej przelać do miseczki, a pulpę z wiórków użyć do innych przepisów, np. ciasteczek kokosowych.
2W garnku, ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą, rozpuścić obydwie czekolady, dodać olej z wiórków kokosowych i wymieszać na jednolitą masę. Dodać płatki kukurydziane i wymieszać.
3Tortownicę natłuścić i na dno wyłożyć 2/3 masy czekoladowej. Wstawić do lodówki na 30 minut. Resztę masy rozsmarować na kawałku pergaminu i odłożyć na bok.
4Żelatynę rozpuścić w wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Cytrynę sparzyć, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
5Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz żelatynę; wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z bitą śmietaną.
6Na czekoladowym spodzie ułożyć brzoskwinie i wylać na nie masę serową. Odłożoną wcześniej masę z czekolady rozkruszyć i posypać nią wierzch. Wstawić do lodówki na 5 godzin (najlepiej całą noc).
Porcja dla:
20 osób