Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
395 min.

Wspaniały sernik na zimno z twarogu, z brzoskwiniami, na czekoladowym spodzie. Należę do grona wielbicieli serowych pyszności, a to nowo pozyskany przepis w mojej kolekcji! Delicje! I to bez pieczenia!

Składniki:

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 300 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 100 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

1W blenderze zmiksować wiórki kokosowe, aż uwolni się olej. Olej przelać do miseczki, a pulpę z wiórków użyć do innych przepisów, np. ciasteczek kokosowych.

2W garnku, ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą, rozpuścić obydwie czekolady, dodać olej z wiórków kokosowych i wymieszać na jednolitą masę. Dodać płatki kukurydziane i wymieszać.

3Tortownicę natłuścić i na dno wyłożyć 2/3 masy czekoladowej. Wstawić do lodówki na 30 minut. Resztę masy rozsmarować na kawałku pergaminu i odłożyć na bok.

4Żelatynę rozpuścić w wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Cytrynę sparzyć, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.

5Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz żelatynę; wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z bitą śmietaną.

6Na czekoladowym spodzie ułożyć brzoskwinie i wylać na nie masę serową. Odłożoną wcześniej masę z czekolady rozkruszyć i posypać nią wierzch. Wstawić do lodówki na 5 godzin (najlepiej całą noc).

Porcja dla:

20 osób