20 min.
35 min.
55 min.
Ciasto marchewkowe dietetyczne? Jak najbardziej! To doskonała alternatywa dla zazwyczaj tłustszych ciast. Wilgotne i przepyszne.
Składniki:
- 145 g (1 szklanka) mąki tortowej
- 120 g (1 szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g (1 szklanka dobrze ubitego) brązowego cukru
- 100 g (1/2 szklanki) cukru białego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko wysmarować tłuszczem i posypać mąką jedną blachę o wymiarach 23×33 cm lub dwie okrągłe blachy o średnicy 23 cm.
2Oddzielić białka od żółtek i ubić delikatnie białka, a następnie kontynuować ubijanie, stopniowo dodając 1/2 szklanki białego cukru. Ubijać do uzyskania sztywnej piany.
3W dużej misce dobrze wymieszać mąkę tortową z mąką pszenną, brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodać olej i maślankę, i jeszcze raz dobrze wymieszać. Nadal mieszając, dodać żółtka. Dodać białka, a następnie marchew. Wlać ciasto do przygotowanej blachy.
4Piec w temperaturze 175°C przez 25 do 35 minut. Schłodzić i udekorować swoją ulubioną polewą z chudego serka śmietankowego.
Porcja dla:
24 osób