Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

Ciasto marchewkowe dietetyczne? Jak najbardziej! To doskonała alternatywa dla zazwyczaj tłustszych ciast. Wilgotne i przepyszne.

Składniki:

  • 145 g (1 szklanka) mąki tortowej
  • 120 g (1 szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g (1 szklanka dobrze ubitego) brązowego cukru
  • 100 g (1/2 szklanki) cukru białego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko wysmarować tłuszczem i posypać mąką jedną blachę o wymiarach 23×33 cm lub dwie okrągłe blachy o średnicy 23 cm.

2Oddzielić białka od żółtek i ubić delikatnie białka, a następnie kontynuować ubijanie, stopniowo dodając 1/2 szklanki białego cukru. Ubijać do uzyskania sztywnej piany.

3W dużej misce dobrze wymieszać mąkę tortową z mąką pszenną, brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodać olej i maślankę, i jeszcze raz dobrze wymieszać. Nadal mieszając, dodać żółtka. Dodać białka, a następnie marchew. Wlać ciasto do przygotowanej blachy.

4Piec w temperaturze 175°C przez 25 do 35 minut. Schłodzić i udekorować swoją ulubioną polewą z chudego serka śmietankowego.

Porcja dla:

24 osób