25 min.
45 min.
70 min.
Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Ale najbardziej pod słońcem uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty. Postanowiłam więc połączyć dwa przepisy, aby powstał deser, od którego nie będę mogła się oderwać. I tak też się stało, kiedy spróbowałam tej oto serowej tarty z malinami, oblanej sosem… malinowym 🙂
Składniki:
- 3-4 opakowania herbatników maślanych (pakowane po 10 sztuk)
- 50g roztopionego masła
Przygotowanie:
1Herbatniki połamać w dłoniach, włożyć do miksera i zmiksować z roztopionym masłem na pył. Wyłożyć nimi posmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę do tarty.
2Składniki na nadzienie (oprócz malin) przełożyć do jednej miski i miksować do uzyskania gładkiej masy.
3Przelać ją na spód tarty, delikatnie wyłożyć maliny na wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 45 minut.
4Należy obserwować wierzch, aby nie spiekł się za bardzo. Tartę studzić w piekarniku.
Porcja dla:
1 osoby