Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
70 min.

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Ale najbardziej pod słońcem uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty. Postanowiłam więc połączyć dwa przepisy, aby powstał deser, od którego nie będę mogła się oderwać. I tak też się stało, kiedy spróbowałam tej oto serowej tarty z malinami, oblanej sosem… malinowym 🙂

Składniki:

  • 3-4 opakowania herbatników maślanych (pakowane po 10 sztuk)
  • 50g roztopionego masła

Przygotowanie:

1Herbatniki połamać w dłoniach, włożyć do miksera i zmiksować z roztopionym masłem na pył. Wyłożyć nimi posmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę do tarty.

2Składniki na nadzienie (oprócz malin) przełożyć do jednej miski i miksować do uzyskania gładkiej masy.

3Przelać ją na spód tarty, delikatnie wyłożyć maliny na wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 45 minut.

4Należy obserwować wierzch, aby nie spiekł się za bardzo. Tartę studzić w piekarniku.

Porcja dla:

1 osoby