Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Popularne ciasto na każdą okazję. W tej wersji jabłka przykrywa słodka masa śmietanowa. Można posypać cynamonem.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g kwaśnej śmietany
- 150 g masła, stopionego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
2Mąkę wymieszać ze śmietaną, masłem, sodą i solą na jednolite ciasto.
3W oddzielnej misce jajko lekko ubić ze śmietaną, mąką i cukrem.
4Jabłka obrać i cienko pokroić.
5Ciastem wyłożyć foremkę. Ciasto jest miękkie i się nie klei, więc najlepiej to zrobić rękami. Na nim ułożyć warstwę jabłek i polać masą śmietanową. Piec przez 50 minut. Nadzienie zrobi się twardsze, kiedy ciasto przestygnie.
Porcja dla:
8 osób