Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
80 min.

Popularne ciasto na każdą okazję. W tej wersji jabłka przykrywa słodka masa śmietanowa. Można posypać cynamonem.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 150 g masła, stopionego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.

2Mąkę wymieszać ze śmietaną, masłem, sodą i solą na jednolite ciasto.

3W oddzielnej misce jajko lekko ubić ze śmietaną, mąką i cukrem.

4Jabłka obrać i cienko pokroić.

5Ciastem wyłożyć foremkę. Ciasto jest miękkie i się nie klei, więc najlepiej to zrobić rękami. Na nim ułożyć warstwę jabłek i polać masą śmietanową. Piec przez 50 minut. Nadzienie zrobi się twardsze, kiedy ciasto przestygnie.

Porcja dla:

8 osób