Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Moja rodzina uwielbia to ciasto, zwłaszcza udekorowane polewą z serka śmietankowego, dojrzałym bananem i posypane cukrem pudrem.
Składniki:
- 170 g masła
- 300 g (1,5 szklanki) cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 180 ml (3/4 szklanki) kwaśnego mleka
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać masło lub margarynę z cukrem, jajkami i wanilią. Odstawić.
2Do drugiej miski przesiać mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Tę mieszankę dodać do mieszanki z tłuszczem. Następnie do ciasta dodać kwaśne mleko i banany. Dobrze wymieszać.
3Wyłożyć dwie okrągłe blaszki o średnicy 23 cm, lub jedną blaszkę o wymiarach 23×13 cm papierem do pieczenia; zamiast tego blaszki mogą być wysmarowane tłuszczem i posypane mąką. Piec w temperaturze 175°C przez 17 do 20 minut (przekładaniec), lub od 25 do 40 minut (pojedynczy placek).
Porcja dla:
12 osób