Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Moja rodzina uwielbia to ciasto, zwłaszcza udekorowane polewą z serka śmietankowego, dojrzałym bananem i posypane cukrem pudrem.

Składniki:

  • 170 g masła
  • 300 g (1,5 szklanki) cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 180 ml (3/4 szklanki) kwaśnego mleka

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać masło lub margarynę z cukrem, jajkami i wanilią. Odstawić.

2Do drugiej miski przesiać mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Tę mieszankę dodać do mieszanki z tłuszczem. Następnie do ciasta dodać kwaśne mleko i banany. Dobrze wymieszać.

3Wyłożyć dwie okrągłe blaszki o średnicy 23 cm, lub jedną blaszkę o wymiarach 23×13 cm papierem do pieczenia; zamiast tego blaszki mogą być wysmarowane tłuszczem i posypane mąką. Piec w temperaturze 175°C przez 17 do 20 minut (przekładaniec), lub od 25 do 40 minut (pojedynczy placek).

Porcja dla:

12 osób