Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Taki deser to inaczej „crumble” – jabłka przykryte kruszonką z dodatkiem orzechów włoskich. Doskonale smakuje z lodami.

Składniki:

  • 600 g jabłek, cienko pokrojonych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki (60 ml) wody
  • 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
  • 1/2 szklanki (40 g) płatków owsianych

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.

2W naczyniu żaroodpornym wymieszać jabłka z sokiem z cytryny i wodą.

3W misce wymieszać mąkę z płatkami, cukrem, gałką i solą. Dodać masło i wysiekać, aż mieszanina będzie przypominać kruszonkę. Dodać orzechy i wyłożyć na jabłka.

4Piec przez 40-45 minut, aż się zarumieni. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

8 osób