Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Taki deser to inaczej „crumble” – jabłka przykryte kruszonką z dodatkiem orzechów włoskich. Doskonale smakuje z lodami.
Składniki:
- 600 g jabłek, cienko pokrojonych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki (60 ml) wody
- 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
- 1/2 szklanki (40 g) płatków owsianych
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
2W naczyniu żaroodpornym wymieszać jabłka z sokiem z cytryny i wodą.
3W misce wymieszać mąkę z płatkami, cukrem, gałką i solą. Dodać masło i wysiekać, aż mieszanina będzie przypominać kruszonkę. Dodać orzechy i wyłożyć na jabłka.
4Piec przez 40-45 minut, aż się zarumieni. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
8 osób