20 min.
60 min.
80 min.
Nie pamiętam skąd mam ten przepis, ale mam go już od 20 lat. To naprawdę dobre ciasto marchewkowe z cynamonem i orzechami pekan.
Składniki:
- 150 g (3/4 szkl.) cukru białego
- 55 g (1/4 szkl.) cukru brązowego
- 180 ml (3/4 szkl.) oleju słonecznikowego
- 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175 °C. Blaszkę o wymiarach 22×12 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką.
2W dużej misce zmiksować cukier z olejem słonecznikowym. Do osobnej miseczki przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, wymieszać.
3Zmiksować jajka, a następnie stopniowo dodawać do ciasta, mieszając, aż wszystko się dobrze połączy. Dodać startą marchewkę, orzeszki pekan i wanilię, dobrze wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej blaszki.
4Piec na środkowej półce piekarnika przez 60 minut lub do czasu, gdy chlebek będzie gotowy (sprawdzić wykałaczką). Pozostawić w blaszce na 10 minut, aby chlebek ostygł, a następnie przełożyć go na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Porcja dla:
1 osoby