Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Nie pamiętam skąd mam ten przepis, ale mam go już od 20 lat. To naprawdę dobre ciasto marchewkowe z cynamonem i orzechami pekan.

Składniki:

  • 150 g (3/4 szkl.) cukru białego
  • 55 g (1/4 szkl.) cukru brązowego
  • 180 ml (3/4 szkl.) oleju słonecznikowego
  • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175 °C. Blaszkę o wymiarach 22×12 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką.

2W dużej misce zmiksować cukier z olejem słonecznikowym. Do osobnej miseczki przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, wymieszać.

3Zmiksować jajka, a następnie stopniowo dodawać do ciasta, mieszając, aż wszystko się dobrze połączy. Dodać startą marchewkę, orzeszki pekan i wanilię, dobrze wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej blaszki.

4Piec na środkowej półce piekarnika przez 60 minut lub do czasu, gdy chlebek będzie gotowy (sprawdzić wykałaczką). Pozostawić w blaszce na 10 minut, aby chlebek ostygł, a następnie przełożyć go na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Porcja dla:

1 osoby