Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
110 min.

Niesamowicie pyszny, wilgotny chlebek dyniowy! Sekret tkwi w dodatku nietypowego składnika – mleka kokosowego! Jeśli użyjecie słodzonego mleka kokosowego, należy dodać tylko pół szklanki cukru kryształu. Smacznego!

Składniki:

  • 1 szklanka (115 g) orzechów włoskich, posiekanych
  • 3,5 szklanki (450 g) mąki pszennej
  • 2 szklanki (440 g) dobrze ubitego brązowego cukru
  • 2/3 szklanki (135 g) cukru kryształu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić 2 keksówki o wymiarach 20×10 cm.

2Orzechy włoskie rozłożyć na blaszce i prażyć w nagrzanym piekarniku przez 8-10 minut. Odstawić do przestygnięcia.

3W misce wymieszać mąkę z cukrem brązowym i białym, sodą, solą, gałką i cynamonem. Dodać puree z dyni, olej i mleko kokosowe. Wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać wiórki kokosowe i orzechy, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanych foremek.

4Piec przez 1 godzinę i 15 minut – do momentu, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie sucha. Wyjąć z piekarnika, owinąć szczelnie folią aluminiową. Po 10 minutach odwinąć z foli i odstawić do całkowitego przestygnięcia.

Porcja dla:

20 osób