25 min.
75 min.
110 min.
Niesamowicie pyszny, wilgotny chlebek dyniowy! Sekret tkwi w dodatku nietypowego składnika – mleka kokosowego! Jeśli użyjecie słodzonego mleka kokosowego, należy dodać tylko pół szklanki cukru kryształu. Smacznego!
Składniki:
- 1 szklanka (115 g) orzechów włoskich, posiekanych
- 3,5 szklanki (450 g) mąki pszennej
- 2 szklanki (440 g) dobrze ubitego brązowego cukru
- 2/3 szklanki (135 g) cukru kryształu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić 2 keksówki o wymiarach 20×10 cm.
2Orzechy włoskie rozłożyć na blaszce i prażyć w nagrzanym piekarniku przez 8-10 minut. Odstawić do przestygnięcia.
3W misce wymieszać mąkę z cukrem brązowym i białym, sodą, solą, gałką i cynamonem. Dodać puree z dyni, olej i mleko kokosowe. Wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać wiórki kokosowe i orzechy, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanych foremek.
4Piec przez 1 godzinę i 15 minut – do momentu, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie sucha. Wyjąć z piekarnika, owinąć szczelnie folią aluminiową. Po 10 minutach odwinąć z foli i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
Porcja dla:
20 osób