20 min.
60 min.
80 min.
Ten wspaniały, pyszny sernik można piec przez cały rok, bo używa się do niego mrożonych jagód. Spód jest zrobiony z krakersów.
Składniki:
- 1 szklanka (85 g) krakersów
- 2 łyżki cukru
- 55 g masła, stopionego
- 450 g serka śmietankowego (lub sera na sernik)
- 1 szklanka (235 ml) kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki (150 g) cukru
Przygotowanie:
1Pokruszyć krakersy i wymieszać z 2 łyżkami cukru i z masłem. Wyłożyć tę masę na dno 23-centymetrowej tortownicy i docisnąć dobrze dłonią.
2Serek rozrobić widelcem, aby go spulchnić, a następnie, stale miksując, stopniowo dodawać kwaśną śmietanę, 3/4 szklanki cukru, wanilię i mąkę. Dodać jajka, po jednym na raz.
3Przelać masę do przygotowanej blaszki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni C przez 1 godzinę, aż ciasto będzie w dotyku sprężyste, ale nie miękkie.
4Przestudzić, a następnie wyjąć z blachy, podważając brzegi nożem. Na wierzch wyłożyć zamrożone jagody. Przygotować galaretkę i wyłożyć na wierzch jagód. Wstawić do lodówki do czasu podania.
Porcja dla:
12 osób