Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Idealne ciasto na przyjęcie, urodziny czy imieniny. Z ananasem, bananami i orzechami. Dodatkowo można udekorować ciasto orzechami po wierzchu.

Składniki:

  • 3 szklanki (375 g) mąki pszennej
  • 2 szklanki (400 g) cukru kryształu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 1 puszka (225 g) ananasa w cząstkach, odsączonego
  • 2 szklanki (450 g) rozgniecionych dojrzałych bananów
  • 1 szklanka (125 g) posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką 2 tortownice o średnicy 23 cm.

2Przesiać mąkę z cukrem, sodą i solą. Odstawić na bok.

3Wymieszać olej z jajkami, ananasem, bananami i orzechami. Dodać mieszaninę z mąką i wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły.

4Ciasto wyłożyć do tortownic i piec przez 1 godzinę, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Odstawić do przestudzenia.

5Serek zmiksować z masłem, cukrem i wanilią na gładką masę. Kremem przełożyć placki i złożyć je razem, następnie posmarować boki i wierzch. Można udekorować orzechami.

Porcja dla:

1 osoby