Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
100 min.

Makowiec Sułtański to bardzo prosty przepis na ciasto o kruchym spodzie i nadzieniu makowym z polewą czekoladową.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g (1,5 szklanki) cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiej margaryny lub masła
  • 6 żółtek
  • 900 g masy makowej z bakaliami
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie:

1Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, i dokładnie mieszamy składniki. Następnie dodajemy miękkie masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt suche należy dodać niewielką ilość kwaśnej śmietany. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.

2Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

3Formę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną z nich wyklejamy dno naszej formy – równomiernie rozprowadzamy ciasto w formie, aby spód ciasta był równy. Następnie wykładamy masę makową z bakaliami i równo rozprowadzamy. Na masę makową wykładamy pozostałe ciasto – należy je albo rozwałkować na cienki placek i przykryć masę makową lub w ręku wyrabiać małe, cienkie placki i nimi przykryć masę makową.

4Ciasto pieczemy przez około 30-40 minut, aż się lekko zarumieni. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową

Porcja dla:

1 osoby