Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Fantastyczne, wilgotne ciasto dyniowe, z delikatnym, lekkim kremem z serka śmietankowego. Nie ma osoby, której by nie smakowało!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka (225 g) cukru kryształu
  • 1 szklanka (235 ml) oleju roślinnego
  • 1 puszka (430 g) puree dyniowego
  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.

2Jajka zmiksować z cukrem, olejem i dynią na jednolitą, puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, cynamonem i solą. Stopniowo dodawać do mokrych składników, mieszać, aż się połączą.

3Przełożyć ciasto na nienatłuszczoną blaszkę. Piec przez 25-30 minut. Odstawić do przestudzenia.

4Serek utrzeć z masłem, dodać wanilię i wymieszać. Stopniowo dodawać cukier i cały czas ucierać na gładką masę. Rozprowadzić na przestudzonym cieście i pokroić na kawałki.

Porcja dla:

1 osoby