Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Fantastyczne, wilgotne ciasto dyniowe, z delikatnym, lekkim kremem z serka śmietankowego. Nie ma osoby, której by nie smakowało!
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka (225 g) cukru kryształu
- 1 szklanka (235 ml) oleju roślinnego
- 1 puszka (430 g) puree dyniowego
- 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
2Jajka zmiksować z cukrem, olejem i dynią na jednolitą, puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, cynamonem i solą. Stopniowo dodawać do mokrych składników, mieszać, aż się połączą.
3Przełożyć ciasto na nienatłuszczoną blaszkę. Piec przez 25-30 minut. Odstawić do przestudzenia.
4Serek utrzeć z masłem, dodać wanilię i wymieszać. Stopniowo dodawać cukier i cały czas ucierać na gładką masę. Rozprowadzić na przestudzonym cieście i pokroić na kawałki.
Porcja dla:
1 osoby