60 min.
40 min.
220 min.
Tradycyjna babka wielkanocna. Podawać ją z kawą lub herbatą na śniadanie lub podwieczorek.
Składniki:
- 290 g margaryny o temperaturze pokojowej
- 475 ml (2 szkl.) mleka
- 15 g aktywnych suchych drożdży
- 120 ml (1/2 szkl.) ciepłej wody (45°C)
- 5 jajek
- 4 żółtka
- 200 g (1 szkl.) cukru
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka likieru pomarańczowego
Przygotowanie:
1Umieścić drożdże w małej miseczce i zalać ciepłą wodą. Wymieszać łyżką i odstawić na 2 do 3 minut.
2W małym rondelku sparzyć mleko. Dodać 4/5 masła lub margaryny i mieszać dopóki się nie roztopi. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
3W misce utrzeć 4 jajka i 4 żółtka elektrycznym mikserem. Dodać cukier i sól, i nadal ucierać dopóki mieszanka nie stanie się jasna i gęsta. Dodać wanilię, likier o smaku pomarańczowym, starte skórki i mieszaninę z drożdży. Połączyć składniki. Stopniowo dodawać 4 szklanki mąki. Dodawać mieszaninę z mleka na przemian z kolejnymi 4 szklankami mąki i miksować na średnich obrotach miksera. Dodać kolejną szklankę mąki, jeśli ciasto jest wciąż lepkie. Dodać porzeczki, rodzynki zwykłe i złote oraz migdały.
4Przełożyć ciasto do czystej dużej miski. Ugniatać przy użyciu dużej drewnianej łyżki, do momentu, gdy ciasto się łatwo rozciąga i nie klei się do łyżki, około 8 do 10 minut. Przełożyć ciasto do posmarowanej masłem dużej miski i obtoczyć nim ciasto. Przykryć plastikową folią. Zostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie do brzegów miski, około 1 do 2 godzin. Ugnieść ciasto na dno miski, przykryć znów folią i pozwolić, żeby ponownie urosło.
5Nasmarować masłem 3 formy na babki. W małej miseczce połączyć 1 szklankę mąki, 4 łyżki masła lub margaryny, brązowy cukier i cynamon, żeby uzyskać kruszonkę. Posypać równomiernie 3 formy.
6Nagrzać piekarnik do 175°C.
7Ponownie ugnieść ciasto na dno miski. Rozłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię. Ugniatać przez minutę. Pociąć na trzy części i wyłożyć ciasto w przygotowanych foremkach. Luźno przykryć plastikową folią. Zostawić, żeby urosło. Rozbełtać pozostałe jajko i posmarować po powierzchni ciasta.
8Piec w temperaturze 175°C aż do złotego koloru i pustego dźwięku wydawanego podczas lekkiego stukania, około 30 do 45 minut. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika wyciągnąć na metalową kratkę, żeby babka nie przykleiła się do formy. Odstawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
36 osób