Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
75 min.

To fantastyczna babka wielkanocna, która przypomina gniazdo. Można w jej środek włożyć kilka pisanek! Ciasto jest jogurtowo-czekoladowe, więc jest jednocześnie wilgotne i delikatne. Udekorowane jest polewą czekoladową i czekoladowymi jajeczkami. Polewę można przygotować ze swojego ulubionego przepisu.

Składniki:

  • 1 kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 335 g ciemnej czekolady (zawierającej co najmniej 70% kakao)
  • 450 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 475 g cukru pudru
  • 2 jajka

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować tłuszczem tortownicę lub formę do babki.

2Przygotować ciasto: zmiksować jogurt z jajkami i cukrem na lekką, puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać łyżką aż ciasto będzie gładkie, a następnie wmieszać olej.

3Przelać ciasto do przygotowanej formy; piec przez 40 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Wyjąć ciasto z foremki i ostudzić na metalowej kratce.

4W tym czasie przygotować polewę: stopić czekoladę w mikrofalówce lub w miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotująca wodą, a następnie nieco ostudzić. Masło, sól i wanilię zmiksować z misce, aż masa będzie bardzo lekka i puszysta (miksować przez ok. 4 minuty). Dodać cukier puder, po trochę na raz, miksując na małej prędkości. Dobrze wymieszać, a następnie zwiększyć obroty miksera na średnią prędkość i miksować jeszcze przez 4 minuty. Dodać jajka, po jednym na raz, i miksować jeszcze przez 5 minut. Dodać stopioną czekoladę i miksować 4 minuty.

5Gdy ciasto przestygnie przekroić je w poprzek na pół. Dolna część powinna być grubsza niż górna.

6Górną cześć przełożyć na talerz i za pomocą małej miseczki lub szklanki wyciąć w centrum otwór. Będzie to środek gniazda.

7Dolną część ciasta posmarować polewą i przykryć górną częścią.

8Udekorować całość: pozostałą polewą posmarować wierzch i boki ciasta. W centrum ułożyć garść czekoladowych jajeczek i kurczaczka.

Porcja dla:

8 osób