Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

To pulchne ciasto najlepiej piec w teflonowej lub silikonowej formie. Kto ma zwykłą formę blaszaną, musi ją cienko, lecz dokładnie natłuścić.

Składniki:

  • 120 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 8 dużych białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 3 krople aromatu gorzkich migdałów
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wymieszać mąkę z cukrem pudrem.

2Białka z solą ubić na pianę. Dodać cukier, aromat gorzkich migdałów i mieloną wanilię. Całość ubić na sztywną, lśniącą pianę. Dodać mąkę z cukrem pudrem i wymieszać trzepaczką do piany.

3Włożyć ciasto do formy i wyrównać powierzchnię. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 minut, aż ciasto urośnie i przybierze złotobrązową barwę.

4Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie na drucianej podstawce. Wyjąć chłodne ciasto z formy.

5Krótko przed podaniem umyć i przebrać owoce jagodowe. Duże truskawki podzielić na ćwiartki. Zmieszać owoce i wsypać w pusty środek ciasta. Serek utrzeć z cukrem waniliowym na krem i podawać do ciasta w osobnej miseczce.

Porcja dla:

1 osoby