15 min.
35 min.
50 min.
To pulchne ciasto najlepiej piec w teflonowej lub silikonowej formie. Kto ma zwykłą formę blaszaną, musi ją cienko, lecz dokładnie natłuścić.
Składniki:
- 120 g mąki
- 80 g cukru pudru
- 8 dużych białek
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 3 krople aromatu gorzkich migdałów
- 1 łyżeczka mielonej wanilii
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wymieszać mąkę z cukrem pudrem.
2Białka z solą ubić na pianę. Dodać cukier, aromat gorzkich migdałów i mieloną wanilię. Całość ubić na sztywną, lśniącą pianę. Dodać mąkę z cukrem pudrem i wymieszać trzepaczką do piany.
3Włożyć ciasto do formy i wyrównać powierzchnię. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 minut, aż ciasto urośnie i przybierze złotobrązową barwę.
4Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie na drucianej podstawce. Wyjąć chłodne ciasto z formy.
5Krótko przed podaniem umyć i przebrać owoce jagodowe. Duże truskawki podzielić na ćwiartki. Zmieszać owoce i wsypać w pusty środek ciasta. Serek utrzeć z cukrem waniliowym na krem i podawać do ciasta w osobnej miseczce.
Porcja dla:
1 osoby